بسیاری از افراد هنوز هم با شنیدن نام هوش مصنوعی تنها ربات ها به ذهنشان خطور می کند و دلیل این نوع تفکر ممکن است فیلم هایی با ژانر علمی و تخیلی باشد اما حقیقت این نیست، برخی از کارهایی که در طول روز انجام میدهیم مانند صدای دستیارهای صوتی همانند siri و Google Assistant وغیره، همه از هوش مصنوعی استفاده می کنند ولی ما توجه ای به این موضوع نداریم که در حال استفاده از آن هستیم چون تبدیل به بخشی از کار های روزمره ما شده است و دلیل اصلی این اتفاق آن است که نمیدانیم هوش مصنوعی چیست وچه کارهایی انجام میدهد، پس بییاید باهم کمی در مورد هوش مصنوعی مطالعه کنیم.
هوش مصنوعی (به انگلیسی: Artificial intelligence) که به طور مخفف آن را AI نیز مینامند، در واقع تکنولوژی است که توانایی یادگیری دارد و یکی از شاخه های علوم رایانه است که هدف اصلی آن تولید ماشینهای هوشمند است. در واقع ماشینی است که به صورتی برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد، این تکنولوژی می تواند به تمامی ماشین ها اضافه شود ولی یادگیری انها زمان بر است اما در انتهای پروسه درصد خطای خیلی کمی در انجام کارها دارند.
تاریخچه هوش مصنوعی:
هوش مصنوعی یکی از قدیمیترین دستاوردهای دنیای فناوری به حساب می آید که در حال حاظر نقش مهمی در زندگی تمامی انسان ها دارد.
هوش مصنوعی مربوط به سال های جنگ جهانی دوم است در بازه زمانی که نیروهای آلمانی برای رمز نگاری و ارسال ایمن پیام ها از ماشین enigma استفاده می کردند، یک دانشمند انگلیسی به نام آلن تورینگ به همراه تیمش ماشین bombe را ساختند که enigma را رمز گشایی می کرد. هر دو ماشین enigma و bombe پایه های یادگیری ماشینی (machine learning) هستند که یکی از شاخه های هوش مصنوعی (یا همان Artificial intelligence) میباشد. از نظر این دانشمند ماشینی هوشمند بود که بدون اینکه انسان احساس کند با ماشینی صحبت می کند، با او ارتباط برقرار کند و این مسئله پایه علم هوش مصنوعی است.
کاربرد های هوش مصنوعی:
هوش مصنوعی امروزه درحوزه هایی مانند سلامت، کسب و کار، آموزش و پرورش، حوزه اقتصاد، قانون و قضا، تولید، برقراری امنیت و تفسیر دادهها و غیره کاربرد دارد.
تخصص های ما در هوش مصنوعی:
رباتیک: ربات هایی که هوش مصنوعی در آن ها به کار رفته یکی از امکاناتی که دارند توانایی یادگیری است و هدف اصلی آن ها شبیه سازی و درک رفتار انسان است و با گذشت زمان و جمع آوری اطلاعات به یک ربات با امکاناتی پیشرفته تر تبدیل می شوند.
پردازش تصویر: ماشینها میتوانند به صورتی آموزش ببینند که تصاویر را همانند مغز انسان و حتی کامل تر تحلیل کنند، هوش مصنوعی در پردازش تصویر میتواند به شناسایی چهره و تشخیص هویت افراد بپردازد تا از امنیت در مکانها، تشخیص اشیا و الگوها در تصاویر و ویدئوها اطمینان حاصل کند.
پردازش زبان طبیعی : پردازش زبان طبیعی (به انگلیسی: Natural Language Processing) که به صورت مختصرNLP هم نام برده می شود، یکی از زیرشاخه های هوش مصنوعی است که یک فناوری برای درک زبان انسان توسط کامپیوتر است.
پردازش زبان طبیعی یک دانش پیچیده است، بسیاری از دانشمندان معتقد هستند آخرین مرحله هوش مصنوعی، این است که ماشین ها با ما ارتباط برقرار کنند و ما نتوانیم فرق بین انسان و ماشین را تشخیص دهیم.
داده کاوی و تحلیل داده: داده کاوی به مفهوم استخراج اطلاعات پنهان یا الگوها درحجم زیادی از دادهها در یک یا چند بانک اطلاعاتی بزرگ گفته میشود .
مفهوم تحلیل داده به پروسه فهمیدن، پاکسازی، آمادهسازی و تحلیل دادهها میگویند که به منظور استخراج اطلاعات مفید برای تصمیمگیری استفاده میشود.